Προτιμάς τις πιο απλές τελετές; Προτιμάς να αφήσεις το θρησκευτικό γάμο για αργότερα μαζί με η βάπτιση του παιδιού σας; Όποιος και να είναι ο λόγος η ουσία παραμένει η ίδια. Θα ενωθείς και επίσημα με τον άνθρωπό σου. Κι ενώ τα πράγματα σε ένα πολιτικό γάμο είναι πιο απλά, η συλλογή δικαιολογητικών εγγράφων παραμένει απαραίτητη. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια χαρτιά θα χρειαστείς.
- Απλή φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
- Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης.
- Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
- Δημοσίευση του γάμου σε ημερήσια εφημερίδα χωρίς ημερομηνίες τέλεσης και προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην υπηρεσία. Στη δημοσίευση, θα πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα και τα επώνυμα τα δικά σας αλλά και των γονιών σας, ο τόπος κατοικίας σας και ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος.
- Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη του γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο.
- Σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
- Υπεύθυνη δήλωση του άρθρ. 8 του Ν.1599/86, η οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου.
- Παράβολο χαρτοσήμου των 15 ευρώ από εφορία ανά άτομο.
- Φωτοτυπία πρόσφατου λογαριασμού, οποιουδήποτε αποδεικτικού που να φαίνεται ο τόπος κατοικίας, ανά άτομο.
Αφού παραλάβετε τις άδειες θα πρέπει να κάνετε κατάθεση κοινής αίτησης στο Δήμο, με την οποία ζητάτε την τέλεση του πολιτικού γάμου και οριστικοποιείτε την ημερομηνία, την ώρα και το τόπο που θέλετε να γίνει ο γάμος. Εκεί θα χρειαστεί να εκδώσετε και το Παράβολο Δήμου (διαφέρει από δήμο σε δήμο το κόστος).
Extra Tips:
Παράλληλα θα χρειαστεί να δηλώσετε το επώνυμο των παιδιών σας, όταν αυτά με το καλό γεννηθούν, οπότε φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι.
Θα πρέπει να έχετε δύο μάρτυρες, οι οποίοι είναι οι αντίστοιχοι κουμπάροι του θρησκευτικού γάμου. Και οι δύο θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους.